Учени: Завистта е полезна

Според тях подобно чувство може да ни стимулира да подобрим живота и визията си

Данните от ново проучване разкриват, че завистта към приятелите не е непременно лошо чувство и може да мотивира хората, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.

Две трети от участниците в допитването споделят, че завистта ги е стимулирала към позитивни промени.

Една пета от анкетираните посочват, че са се преборили с излишни килограми, за да изглеждат добре като свои приятели.

Половината от жените признават, че копират модния стил на приятелките си, а една трета от мъжете "крадат" шегите на свой приятел, когото намират за остроумен.

Завистта може да накара хората и да се трудят по-здраво. Една от участничките в допитването, например, споделя, че е намерила мечтаната работа, след като е станала свидетел на професионалните успехи на своя приятелка.

"Чуждите постижения могат да ни насочат към това как да променим към по-добро собствения си живот. Въпреки че завистта обикновено издава несигурност, винаги можем да използваме това привидно негативно чувство, за да предприемем позитивни действия", казва психологът Дона Доусън.

Анкетата показва също така, че всеки британец завижда на поне трима свои приятели. Една трета от мъжете изпитват завист към по-високите заплати на другарите си, докато приблизително същият процент жени завиждат, че приятелките им са прекарали по-хубави почивки.