Гроздан Караджов: Руски олигархични кръгове се канят да източат „Южен поток“ по схемата КТБ

Освободеният пазар е единственият път към по-ниски цени на тока

Руски олигархични кръгове, както и такива, свързани с БСП и Доган, се канят да източат поне 2 милиарда лева от проекта „Южен поток“. Това заяви Гроздан Караджов от Гражданския съвет на Реформаторския блок пред  TV7.

Караджов даде пример с други подобни като схема проекти, ощетили България и данъкоплатците. В АЕЦ „Белене“ беше същата схема – там, без да има нещо налице, са „закопани“ малко под 2 милиарда лева, каза Караджов, който добави, че същата е и схемата, използвана за КТБ.

Освободеният пазар е единственият път към по-ниски цени на тока, макар и не веднага, но след години българските домакинства ще имат по-ниски сметки, заяви Гроздан Караджов. Той се обяви срещу кроссубсидираните цени. „Няма нужда бизнесът да субсидира домакинства, сред които има и такива, които не са бедни, за тях трябва да има енергийни помощи, това е десният прочит“.

Не е работа на политиците да определят цената на тока, тя е пазарна, а цялото говорене по избори по темата е кой да излъже повече избиратели, коментира Караджов, който посочи, че хората са били твърде много лъгани, особено за енергийните цени.
ДКЕВР, който е под политическа преса, трябва да стане истински независим. След изборите Реформаторите настояваме за широко гражданско обсъждане на кандидатури за ДКЕВР, тъй като регулаторът трябва да стане един наистина справедлив арбитър, смята Караджов.