Скок на тока не може да компенсира загубите на НЕК

Животът

25-09-2014, 11:22

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Трите ЕРП-та у нас се оплакаха от своя страна, че енергийният регулатор не им признава всички технологични разходи, което ги затруднява

Още един милиард лева недостиг очакват в Националната електрическа компания (НЕК) за настоящия регулаторен период. Това признание направи пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Венцислав Марков от НЕК.

Енергийният регулатор покани на открито заседание днес представители на трите електроразпределителни дружества у нас, както и на НЕК и на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), за да обсъдят новите цени на тока през последното тримесечие на годината, информира news.bg

Припомняме, че и трите ЕРП-та у нас искат по-висока цена на електроенергията за последните месеци на настоящата година.
„Очакваме 1 млрд. лева недостиг за този регулаторен период", призна Марков и обясни, че дори и ДКЕВР да се съгласи с по-високата цена на тока, ще могат да бъдат компенсирани само 140 млн. лева.

Това, по думите на Марков, означава, че НЕК ще остане в сериозно финансово затруднение.

Новият шеф на ДКЕВР Светла Тодорова посочи обаче, че ако финансовото състояние на НЕК не може да бъде стабилизирано чрез промяна на цената на тока, то ще се предприемат други стъпки. Една такава стъпка, по думите на Тодорова, е постигането на нови договорености с ТЕЦ-овете и ВЕИ-тата.

ЕСО също предупреди от своя страна, че ако цените на електроенергията се запазят такива, това ще донесе загуби и на тях.

Трите ЕРП-та у нас се оплакаха от своя страна, че енергийният регулатор не им признава всички технологични разходи, което ги затруднява. „Ние сме против запазване на нивото на технологичните разходи в размер на 8%", отсече Зорница Генова от ЧЕЗ.

За това, че у нас признатият технологичен разход е изкуствено нисък, сигнализира и Илияна Стефанова от ЕВН.

„През последните години ДКЕВР не признава реалните разходи на дружеството ни", отсече Стефан Абаджиев от „Енерго-Про" и обясни, че до момента акционерите на ЕРП-то са инвестирали цялата си печалба именно за запълване на този недостиг. Тази година това обаче е невъзможно, тъй като енергийната комисия наложи санкция на „Енерго-Про". „Тази санкция трябва да бъде отменена", поиска Абаджиев.

Държавният регулатор от своя страна обяви, че ще реши на закрито заседание на 30 септември окончателната цена на тока за последните три месеца на годината, като предварително обявените цифри сочат средно с 10 процента поскъпване.