С тържествен ритуал в Добрич бе почетена паметта на загиналите за свободата на Южна Добруджа

Мисия Добрич

25-09-2014, 10:30

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

25 септември - неприсъствен ден за Добрич

Всяка година Денят на Добрич започва от мемориалния комплекс

В Деня на Добрич с тържествен ритуал във военното гробище-музей бе почетена паметта на загиналите за свободата на Южна Добруджа. На 25 септември 1940 година войските на Трета българска армия под командването на генерал-лейтенант Георги Попов влизат в Добрич под звуците на химна "О, Добруджански край", съобщи БТА.
Всяка година Денят на Добрич започва от мемориалния комплекс, където са намерили вечен покой врагове и съюзници, победители и победени в Добричката епопея през 1916 година, за да прочетем отново историята, изписана с кръстове и гибел. Тази мъртва армия пази нашия мирен живот, заяви в словото си на общоградското поклонение кметът на Добрич Детелина Николова.
"Простете ми, покойници скъпи, че не дадох живота си като вас за тази свидна земя", пише поетесата Дора Габе в почетната книга на военното гробище-музей, където се покланя в първите днина свободата през есента на 1940 година.
Почетен караул на Военноморските сили отдаде почести в памет на загиналите герои за родината. Пред паметника във военното гробище-музей бяха положени венци и цветя от името на министър-председателя на България, на областната управа, местните власти, дипломатически служби, почетни граждани на Добрич, представители на политически партии.