Не е имало разговори за присъединяване на България към антитерористичната коалиция

Нашите Военновъздушни сили нямат капацитета за участие в подобен тип бойни действия

Не е имало разговори за присъединяване на страната ни към международната коалиция срещу групировката „Ислямска държава“, на такива разговори България не е канена, нито пък е инициирала. Никой в служебното правителство еднолично или в екип не би взел решение, което не е консултирано в съответствие с Конституцията на Република България. Това каза министърът на отбраната в служебния кабинет „Близнашки“ Велизар Шаламанов в предаването „Тази сутрин” на бТВ.

Военният министър посочи, че ако постъпи искане за присъединяване на страната ни към антитерористичната коалиция, задължително ще има консултации.

По думите на Шаламанов единственият начин за гарантиране сигурността на българските граждани е тясното взаимодействие с нашите съюзници – НАТО и Европейския съюз.
„В борбата срещу тероризма най-важният инструмент е сътрудничеството между страните, споделящи общи ценности, и то ценности, свързани с човешкия живот и със свободата“, заяви военният министър.

Велизар Шаламанов обясни, че операцията срещу „Ислямска държава“ е военновъздушна и е свързана с нанасяне на високоточни удари от авиацията на участващите страни, а нашите Военновъздушни сили нямат капацитета за участие в подобен тип бойни действия.

„Нашата авиация няма капацитет за нанасяне на такива удари, няма капацитет за опознаване и за действия в такава коалиционна среда“, заяви военният министър и допълни, че България би могла да се включи с хуманитарна помощ.

„Проучваме възможността да подготвим такъв пакет - правителството съвместно с БЧК, но предвид бедствията в страната ни, това не е никак леко. По-лесно се оказа в сътрудничество със страните от Европейския съюз и НАТО да предоставим минимално количество боеприпаси и леко въоръжение на правителството на Ирак“, допълни министър Шаламанов.