ВСС избира председател на Върховния касационен съд

Изборът ще бъде направен между две претендентки за поста - Таня Райковска и Павлина Панова

Висшият съдебен съвет трябва да избере нов председател на Върховния касационен съд. Двете кандидатури са на заместник-председателите на ВКС Павлина Панова и Таня Райковска.

Павлина Панова е завършила право в СУ „Св. Климент Охридски" през 1992 г. Започва работа като прокурор в Софийската районна прокуратура. През 1994 г. е назначена в Софийския районен съд, а от април 1998 г. става съдия в Софийския градски съд. От 2001 г. до 2007 г. работи в Софийския апелативен съд, като от април 2007 г. става съдия във Върховния касационен съд. От началото на 2009 г. е съдия ad hoc в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Таня Райковска е завършила право в СУ „Св. Климент Охридски" през 1978 г. Била е младши съдия в окръжния съд, гр. Велико Търново. От началото на 1987 г. е съдия в Софийския районен съд. През 1993 г. е избрана за съдия в Софийския градски съд, където от 1997 г. е ръководител на фирмено отделение. На 9 май 2001 г. ВСС я назначава за съдия във Върховния касационен съд, а от началото на 2005 г. е председател на І-во търговско отделение. На 10 май 2012 г. е назначена от ВСС за зам.-председател на ВКС и ръководител на търговска колегия.

Според доклада на Висшия съдебен съвет за професионалните качества на кандидатите за нов председател на Върховния касационен съд, Павлина Панова и Таня Райковска притежават необходимите качества за длъжността, за която кандидатстват. За първи път две жени се борят за поста председател на ВКС.