Вестниците в четвъртък, 25 септември

Най-доброто от печата

25-09-2014, 08:02

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Арестуваха 200 души при операция на „Европол”

Мащабната операция на „Европол", при която у нас бяха задържани близо 200 души, е водеща тема за вестниците в четвъртък.

„Над 1000 ареста са извършени в Европа, а около 30 деца са спасени от мрежа за трафик в рамките на операция "Архимед", която е насочена срещу организираната престъпност, предаде АФП като се позова на информация от Европол.
Най-много са арестуваните в Испания - 250 души. На второ място по арести е България. На територията на страната са задържани 187 души, образувани са 127 наказателни производства, уточниха от ДАНС пред bTV.
"По време на операцията са установени „невралгичните центрове" на организираната престъпност. Те се намират предимно по Средиземноморието и на Балканите", заяви началникът на италианската полиция..." - в. „24 часа".

„За малко повече от седмица около 200 души са били задържани в България в рамките на операция "Архимед" проведена от Европол на територията на 34 държави, съобщават от МВР...
От страна на България са участвали над 2000 служители на ДАНС, МВР и агенция "Митници".
Проверени са около 10 000 незаконни имигранти, като са арестувани 170 лица, участвали в организирането на канали за незаконна миграция и е събрана важна разузнавателна информация.Извършени са внезапни проверки и акции в стотици обекти, в това число летища, ГКПП-та, пристанища и специфични зони с високи нива на престъпност в различни градове. Всички набелязани обекти присъстват в Доклада на Европол за Оценка на заплахата от тежка и организирана престъпност (SOCTA), в докладите на държавите-членки на ЕС и трети страни, както и в аналитичните продукти, изготвени въз основа на информация от базите данни на Европол", съобщават от МВР.
От страна на България участие в операцията взеха 2248 служители на ДАНС, МВР и Агенция "Митници" по линиите: трафик на кокаин/хероин, на хора, компютърни престъпления и други сфери на организираната престъпност..." - в. „Дневник".

„...При операцията са задържани още общо 599 кг кокаин и 200 кг хероин. Като хероинът е открит в България. На 6 септември, в района на ГКПП - Дунав мост II са заловени 198,050 кг хероин. Наркотикът е открит в камион с полска регистрация, управляван от полски граждани.
160 лица са задържани защото са извършили престъпления срещу собствеността, обявяват още от агенция "Митниците". 157 от тях са с българско гражданство.
По линия на сексуална експлоатация на деца е задържан 1 британски гражданин. Срещу него е образувано досъдебно производство.
Арестувани са и 18 български граждани, 1 полски гражданин и 6 турски граждани, които са свързани с организацията на незаконното преминаване на границата и транспорта на 106 сирийски и 9 афганистански граждани.
Координираната от Европол операция „Архимед" е била насочена срещу девет сектора на организираната престъпност, сред които са трафикът на хора, трафикът на хероин и кокаин, кибер престъпността, нелегалната имиграция и фалшифицирането.
Над 20 хиляди служители на силите на реда са участвали в операцията. В рамките й са извършени над 300 акции, уточни директорът на европейската полицейска служба Роб Уейнрайт. По думите му "това е най-мащабната координирана акция, която някога е била организирана в Европа срещу организираната престъпност.
В операцията са участвали както 28-те страни от ЕС, така и Норвегия, САЩ, Австралия, Швейцария, Сърбия и Колумбия." - в. „Труд"

Всекидневниците публикуват и изявление на военния министър Велизар Шаламанов, че България не участва в международната коалиция срещу „Ислямска държава".

„До този момент не са водени разговори за включване на България в коалицията около САЩ срещу "Ислямска държава". Това заяви вчера военният министър Велизар Шаламанов. Така той отрече информация, разпространена от в. "Дума", че България е дала съгласие да участва с пехота и медици при сухопътна операция в Ирак. Според изданието президентът Росен Плевнелиев и военният министър са дали принципно положителен отговор на срещата на върха на НАТО в Уелс. Изданието се базира на два анонимни имейла, които са били изпратени до няколко редакции. Прессекретариатът на държавния глава отрече да са водени такива разговори в Уелс. И дори обвини изданието, че поставя сигурността на страната на риск .
"Този въпрос към момента не се дискутира в нашето правителство, тъй като считаме, че нашите способности са ограничени в тази сфера. Нашите ВВС не могат да участват в съвместни операции с такъв интензитет поради своето оборудване", обясни военният министър след заседанието на правителството. Той уточни, че ние нямаме система "свой-чужд" в изтребителите МиГ-29, която да им позволява да летят заедно със западни самолети.
Именно това е една от причините да се настоява за покупка на нови западни самолети..." - в. „Сега".

„Към момента има сформирана коалиция срещу "Ислямска държава" по инициатива на Съединените американски щати. Ние не участваме в нея и въпросът за участие на български военни към момента не се дискутира в нашето правителство. Това увери служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов пред журналисти.
"Считаме, че нашите способности са ограничени в тази сфера. Нашите военновъздушни сили не могат да участват в съвместни операции с такъв интензитет поради своето оборудване. Опитваме се да помогнем чрез хуманитарна помощ и дарения, свързани с леко въоръжение, заедно с нашите съюзници от Европейския съюз и НАТО", обясни той, цитиран от БГНЕС.
На въпрос дали съществуват заплахи за страната ни от терористични атаки, Шаламанов отговори, че "всички страни, които държат на свободата и на демокрацията" са заплашени от едно движение като "Ислямска държава", което, по думите му, е "определено против основните ценности, които изповядваме и което действа с мерки отпреди много години".
Запитан какви мерки взима служебното правителство военният министър отвърна, че такива се взимат "на национално ниво и в рамките на ЕС и НАТО". "Правим възможно най-доброто за защита на интересите ни". Помолен да даде конкретни премери Велизар Шаламанов отвърна, че по отношение на повереното му министерство се прави "подготовка на нашите сили и тясно участие в подготовката със съюзниците". "Тук въпросът е много повече свързан с разузнаване и укрепване на структурите за вътрешна сигурност и граничен контрол, които са извън компетентностите на Министерство на отбраната. Трябва да има много по-добра координация", коментира още той..." - в. „Стандарт".

Кризата в КТБ отново е сред темите с продължение.

„Да се разреши частично (лимитирано) теглене на пари от картови сметки в КТБ, предназначени за изплащане на заплати, пенсии и социални помощи. Това предлагат временно отстранените от длъжност изпълнителни директори на КТБ в писмо до БНБ от 11 септември. В него те предлагат мерки, които да предприеме БНБ за оздравяване на КТБ. Сред предложенията е да се даде и лимитиран достъп до банковите сметки на общините, пострадали от наводненията. Всичко това става ясно от писмо на отстранените директори, което вчера беше разпратено до медиите. В него те правят свое изложение на фактите около кризата с банката. "Въпреки че за цялото общество стана ясно, че КТБ е "ударена", БНБ прие ролята на безучастен наблюдател", пише в писмото. Освен това след масираното теглене на депозити през юни от самата БНБ дали указание ръководството на КТБ да поиска БНБ да постави банката под специален надзор. Докато ръководството се надявало на ликвидна подкрепа, става ясно от писмото." - в. „Стандарт".

„БНБ е назначила 23-ма души със средно възнаграждение от 4740 лева на месец по граждански договор, които се занимават с казуса Корпоративна търговска банка (КТБ). Това се казва в писмо до обществеността на отстранените изпълнителни директори на банката - Орлин Русев, Илиан Зафиров, Георги Христов и Александър Панталеев. Документът е цитиран от "Медиапул".
По тяхна информация са сключени и договори за правни услуги за около 80 хил. лв. и допълнително по 90 евро средно на час на адвокат за извършване на правен анализ по кредитните сделки.
Директорите отричат твърдението на управителя на БНБ отпреди ден, че КТБ не е искала ликвидна подкрепа, преди да бъде поставена под специален надзор. Те се изказват в подкрепа на тезата за двойния стандарт, имайки предвид подкрепата за ПИБ.
"БНБ отказа методическа и ликвидна подкрепа на КТБ. Седмица по-късно БНБ и държавата оказаха такава подкрепа на ПИБ", се казва в писмото.
В него се посочва и че на 11 септември е внесено писмо с предложения в БНБ. С него се иска да се премахнат всички ограничения за погасяването на кредити, както и да се извършат разплащанията по срочни сделки на междубанковия пазар, чийто падеж е настъпил. Предлага се и да се разрешат частични операции за теглене по картови сметки, предназначени за изплащане на трудови възнаграждения, социални помощи и пенсии." - в. „Дневник".

Вестниците отделят подобаващо място и на предстоящите парламентарни избори.

„MВР откри горещ телефон за сигнали за купуване на гласове и нередности около изборния процес. Номер 02/982 22 32, факс 02/982 56 46 и имейл izbor@mvr.bg вече работят, обявиха вчера от вътрешното ведомство.
В него има щабове, които ще реагират на сигналите, а вече тече усилена оперативна работа с лица, за които има съмнения, че се занимават с купуване на гласове.
160 от тях са предупредени с протоколи, а общо 1100 лица са съпричастни към изборната търговия, обяви вътрешният министър Йордан Бакалов и даде да се разбере, че те са известни на МВР. 11 са досъдебните производства за купуване на гласове към 19 септември, а две групи от Монтана и Ямбол вече са разбити.
"Не ме интересува коя партия купува гласове. Няма да има прошка за никого. МВР трябва да е най-деполитизираната структура в държавата", каза Бакалов на дискусия с участието на експерти.
Списък с над 100 рискови секции предаде социологът Димитър Димитров. В тях се наблюдават аномалии, например определена политическа сила да увеличи гласовете си от 61 през 2013 г. на 630 през 2014 г. Справка за резултатите на същата партия в ромски махали в Монтанско, Видинско и Врачанско показва как за нея са пуснати около 90% от бюлетините. Само в района на Видин тя бележи ръст 5 до 6 пъти, а в същото време губи хиляди гласове в районите си с традиционна подкрепа.
Анализът на МВР за най-рисковите секции съвпада с този на политолозите, посочи Бакалов. Експертите настояха за специален режим за тях..." - в. „24 часа".

„При разследването на организираната престъпна група за рекет, действала в Ямболско, е установено, че групата се е опитвала да влезе в пазара за купуване на гласове за изборите, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Изяснено е, че рекетьорите, посредством регистрирана фирма за отпускане на кредити, са действали освен в Ямбол, и в Елхово, Средец и Стралджа. Наети са били и хора от Раднево и Нова Загора, които трябвало да им предават 20% от кредитите си.
В хода на процесуално-следствените действия са намерени тефтери с имената на длъжниците, сумите и кога е трябвало да бъдат издължени.
„Кредитите не са с огромна стойност, но принудата за връщането им е била упражнявана по брутален начин", заявиха от прокуратурата.
„Постъпиха потвърдени данни, че подготвят схема за навлизане в търговията с гласове. Тя се изразява в проучване на възможностите, собствените им ресурси и влиянието, създадено на базата на зависимостите, наложени през годините със сила и заплаха, за да преценят какъв човешки ресурс могат да организират и да го предложат на „пазара" за гласове", поясни главният секретар на МВР Светлозар Лазаров." - в. „Труд".

„ЦИК забърка поредната изборна каша и бе уличена в двоен стандарт от Асоциация "Прозрачност без граници". НПО-то въстана срещу възможността да се брои за валидна бюлетина с неоткъснат от кочана отрязък с пореден номер. Това може да доведе до злоупотреба с вот, контрол върху избирателите и разкриване тайната на избора. "Въвеждането на поредни номера в бюлетините бе отговор на практики, свързани с подмяна на бюлетините, "индианска нишка" и контрол върху избирателите. Фактът, че указанията позволяват отчитане на бюлетини без откъснат номер като валидни, ще стимулира членове на комисии да не спазват стриктно изискванията за закона", пишат от "Прозрачност без граници".
ЦИК обаче няма намерение да се съобрази с писмото, а го приема само за сведение..." - в. „Сега".