ГЕРБ ще прекрати практиката за явяване пред комисии на хора с необратими заболявания

Моля ви да обещаете, че като влезете в парламента ще внесете предложение, да бъдат облекчени процедурите за предоставяне на помощни средства за инвалиди. Сега само за едни ортопедични обувки имаме шест пъти ходене до лекари, комисии, фирми, социални грижи и обратно. Ние не можем да се движим по стълби, пътища, нека поне наполовина ни намалят ходенето. С тази молба се обърнаха към кандидатите за народни представители от ГЕРБ, членовете на Съюза на инвалидите във Велико Търново. Те благодариха на ГЕРБ за подаръците и придобивките за клуба, които депутатите са осигурявали през годините.

Поемаме ангажимента наши експерти да внесат предложения за промени в закона и подзаконовите актове, за да бъдете облекчени в тези процедури, каза проф. Пенчо Пенчев – втори в листата на ГЕРБ. Колегата му Евгени Стоев заяви на присъстващите, че в следващата управленска програма на партията социалната политика е приоритет, без обаче да се дават напразни обещания. „Обещават ви 500 лева пенсии, половин милион работни места, 1000 лева минимална работна заплата. В това наддаване ние не участваме”, каза Стоев. Той разясни на присъстващите на срещата, че управленската програма на ГЕРБ предвижда цялостна реорганизация на системата за отпускане на инвалидните пенсии със засилена роля на НОИ, както и прекратяване на практиката на периодично явяване пред комисия, на лица с необратими заболявания. По думите му държавата трябва да направи пълен преглед на отпуснатите до този момент пенсии за инвалидност, както и да има ефективен контрол върху тези средства от страна на НОИ.

След отваряне на европейските програми общината ще може да реализира редица проекти за осъществяване на достъпна за инвалидите среда, каза проф. Пенчев. Той припомни, че във Велико Търново предстои реализирането на мащабен проект, по който ще бъдат ремонтирани тротоари и изградени на пешеходните пътеки подстъпи за инвалидни колички.