Зелените разиграват една и съща сценка в края на кампанията

Становище на „Природата за хората и регионите” относно днешните протести срещу проучванията за шистов газ

Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите” изпрати до медиите свое становище относно днешните протести на Зелените срещу проучванията на шистов газ. Публикуваме пълния му текст.

Всеки път по време на изборни кампании, от партия Зелените разиграват една и съща сценка и всеки път електронните медии, телевизиите и радиата реагират по един и същи начин на играта им и ги отразяват във всичките си емисии. Схемата е следната и тя винаги е в края на кампанията:

Някоя от безбройните им неправителствени организации, провежда абсолютно измислен протест, в случая отново срещу проучванията за шистов газ. Все едно от три години няма наложен мораториум от Парламента, не само върху добива, но и върху проучванията. Той (мораториумът) е толкова всеобхватен, че освен газ и нефт, дори и кладенец за вода не можеш да си изкопаеш в двора.

Днес Зелените отново, за да ги отразят безплатно централните медии, организират в няколко града шествия. Едното обичайно е във Варна, където освен някой друг еколог участват и рокери, с мотори от по 1 000 кубика. Обикновенно форсират яростно този път срещу газа, все едно техните машини са на алпийски въздух и хич не замърсяват околната среда. В София протестърите са на Попа, от където ще си направят една разходка по централните улици, в час пик. Активистите на Зелените ще се покажат, този път като лица на автентичното гражданско общество. В Пловдив, обичайно 8 човека с три плаката, ще бранят чистотата на водата в Добруджа. В Пазарджик, вместо да протестират срещу отровения въздух, от горящото от години сметище, петима с плакати ще борят газовите монополисти.

Зеленият сценарий ще продължи утре, с участието на протестиращите в сутрешните блокове на телевизиите и радиата, ще се изкажат и няколко политолога, напоследък оцветени в зелено. И всичко това ще се случи абсолютно безплатно на фона на поредните новини, в които разтревожени говорителки ще ни информират за поредните протести на миньори поради  неплатени заплати, предстоящото увеличение на цената на тока и минус читиредесет градусовата зима, която ни очаква и непосилните цени на парното. Честито: За зелена България.