Висока чест! Българският културен туризъм впечатли Франция

Страната ни с 10-о поредно участие на Международното туристическо изложение в Париж

Френският държавен секретар с функции на министър на туризма Матиас Фекл е впечатлен от потенциала на България да развива културен туризъм. Той посети българския щанд на Международното туристическо изложение International French Travel Market (IFTM) Top Resa 2014. Страната ни се представя с рекламен щанд за десета поредна година и интересът към него е много висок, съобщават от Министерство на икономиката и енергетиката.

На откриването на изложението участва зам.-министър Бранимир Ботев. Той и Фекл са обсъдили възможностите за осъществяване на двустранни проекти. Основната дискутирана тема е проект за създаване на съвместно училище в България за подготовка на кадри в туризма, което ще използва френския опит. В дейността му ще участват френски преподаватели и експерти.

От икономическото министерство посочват, че са обсъдени и възможностите, които страната ни предлага с минералните си води и планинския туризъм. В разговора са отбелязани и двата региона с най-голям потенциал - Рила и Розовата долина. Френски инвеститори са проявили интерес към района на Рила.

Френският турист ще бъде приятно изненадан от разнообразието на българските вина и българската кухня, включително от регионалните специалитети от различни области на страната, е уверил българският зам.-министър на икономиката.

Като определящи за развитието на туризма като индустрия са посочени няколко съществени фактора - максимално бърз и облекчен достъп до курортите и туристическите дестинации, а това означава повече чартърни полети, ефективен авиотранспорт, магистрали и пътища за наземно предвижване, сигурност за живота и здравето на туристите.

Ботев анонсира среща с ръководството на Лувъра. На нея ще бъдат обсъдени възможностите за представяне на тракийските съкровища за три месеца през 2015 г. в световноизвестния парижки музей, както и промотирането по същото време на България и нейния туризъм.