Тестват система за преносими изкуствени бъбреци

Целта е създаването на бавна, равномерна диализа през цялото денонощие, която да имитира работата на нормални бъбреци

Американската Агенция за лекарствата и храните е одобрила клиничните тестове на прототип на система за преносими изкуствени бъбреци, разработена като алтернатива на конвеционалната диализа.

Пробите ще започнат в края на 2014 г. в американския град Сиатъл.

Устройството е създадено от Виктор Гура от медицинския център „Сидърс-Синай” и Дейвид Гефен от Калифорнийския университет в Лос Анджелис и идва след десетилетие на проучвания и разработки.

То представлява умалена версия на машина за диализа, която може да се носи закачена на колан и е свързана с пациента чрез катетър.

Екипът зад проекта твърди, че устройството ще премахне необходимостта от дългите процедури в неподвижно състояние, като идеята е пациентите да работят или да се движат, докато преносимата машина пречиства кръвта им.

Системата пречиства кръвта от отпадните вещества на хора, чиито бъбреци не фунционират.

Конвенционалните устройства са твърде обемисти, като и най-малките преносими модели са с размерите на компютърен принтер, докато преносимата технология тежи само 4,5 кг.

Това е голям напредък, тъй като диализата се провежда на сеанси от по четири часа, три пъти в седмицата, като пациентите са свързани към машината и се нуждаят от големи количества вода.

В опитите в САЩ ще участват 16 пациенти, а 10 от тях ще бъдат избрани за цялостен тест, включващ 24-часов период на тестване, като през това време доброволците ще могат да се движат.

По време на опита ще бъдат взимани кръвни проби, а след приключването му ще има 28-дневен период на наблюдение.

При успех, екипът планира разработването на по-лека версия на системата. Целта е създаването на бавна, равномерна диализа през цялото денонощие, която да имитира работата на нормални бъбреци.

Според изследователите това не само ще осигури нормално всекидневие за хората с увредени бъбреци, но и ще направи излишни някои диетични ограничения.