4 години затвор за рецидивист след поредна кражба

Крими

24-09-2014, 16:12

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Борислав Пацов отнесе присъда след 9 подобни, за престъпления срещу собствеността

Наказание 4 години лишаване от свобода при първоначален строг режим наложи Районен съд – Бургас на рецидивиста  Борислав Пацов. Той бе признат за виновен в това, че на 24 ноември миналата година откраднал от товарен автомобил-камион „Рено Магнум”, при условията на опасен рецидив,  компютър, ведно със зарядно устройство и чанта от пострадало лице; парични суми в размер на 900 EUR, равняващи се на 1760,25 лв., 1000лв. и черно велурено яке от второ пострадало лице, всичко на обща стойност 2990,25 лв. Делото мина  по реда на съкратеното съдебно следствие, затова след като определи на Пацов наказание 6 години лишаване от свобода, го намали с една трета и му наложи 4 години ефективно наказание.
Кражбата е станала  около 02 – 03 ч. когато Пацов видял, че прозорец на паркиран камион е отворен и през отвора успял да си вкара ръката и да го отключи. Като отворил вратата забелязал вътре спящите свидетели. Влязъл в кабината на камиона и взел оттам малка черна чантичка, голяма черна чанта и мъжко черно велурено яке. Слязъл от превозното средство и се отдалечил с отнетите вещи. Пацов захвърлил черното велурено яке в  храстите, а с другите вещи се прибрал в жилището си. После заедно със свой пирятел  отишъл в казино, където изиграли всичките откраднати пари на машините за хазартни игри.
Съдът  взе предвид, че  Пацов е  осъждан девет пъти за извършени умишлени престъпления от общ характер. По време на изтърпяване на наложени му наказанията пробация и след това, той продължил да извършва престъпления предимно против собствеността. На 27.08.2011 г. в Слънчев бряг извършил грабеж, за който бил наказан с 15 месеца лишаване от свобода. Изтърпял наказанието на 21.06.2013 г. и 5 месеца след това е сторил деянието, за което е подсъдим по това дело. Съдът обърна внимание, че открадната парична сума била изхарчена заедно със свидетел по делото в рамките няколко часа след деянието за хазартни игри. Тези обстоятелства мотивират Районен съд – Бургас да приеме, че наложените до момента наказания на Пацов не са постигнали предвидената в закона цел, той е лице с висока степен на обществена опасност и следва бъде отделен за по-дълго време от обществото, за да му се отнеме възможността за извършва престъпления. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Бургас.