С пари от Брюксел повишаваме заетостта до 73%

Правителството одобри мерките по програмата за развитие на човешките ресурси до 2020 г.

Повишаване на заетостта от 63% на 73%  и намаление броя на хората, застрашени от бедност с 260 хил. души предвижда одобрената днес от правителството Оперативна програма "Развитие на човешкит ересурси" до 2020 г.  Финансирането е в размер на 2.136 млрд. лв., от които 14.1% е частта на България. Очаква се програмата да бъде утвърдена през ноември 2014 г.

Приоритет в програмата са и мерките за повишаване на квалификацията на заетите, съобразно нуждите на бизнеса. Програмата ще инвестира и в модернизацията на публичните политики в сферата на пазара на труда, социалното подпомагане и здравеопазването.

Със средства на ОП РЧР ще продължи извеждането на децата от социални домове и ще започне деинституционализацията на възрастни. Ще се инвестира в обучение и преквалификация на хора в предпенсионна възраст.

За  "Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места" са предвидени 1.266 млрд. лв. (60% от всички средства по програмата). За "Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване" са отделени 659 млн. лв. (31%). За "Модернизация на институциите на пазара на труда, социалното включване и здравеопазването" се дават 86 млн. лв. (4%).