Камерън: "Ислямска държава" готвела атаки срещу Великобритания

Според британския премиер никакви варианти за борба срещу джихадистите не трябва да бъдат изключвани.

Британският министър-председател Дейвид Камерън заяви, че радикалната групировка „Ислямска държава” е планирала терористични атаки срещу Великобритания.

Пред американската тв. „NBC” Камерън посочи, че никакви варианти за борба срещу джихадистите не трябва да бъдат изключвани.

„Те („Ислямска държава”) се опитаха да осъществят и други атаки, включително и срещу моята собствена страна, имащи за цел убийството на невинни хора. Същото се отнася и за САЩ. Това е борба, от която не трябва да се отказваме. Тези хора искат да ни убият. Трябва да създадем коалиция, която да унищожи това зло”, обяви британският премиер.

Той не посочи конкретни бъдещи стъпки, но се очаква парламентът да бъде свикан скоро.

Ако Камерън одобри участието на Великобритания във въздушните удари срещу „Ислямска държава” в Ирак, то Обединеното Кралство може да се включи във военна операция, водена от САЩ и Франция още в края на тази седмица.

През 2013 г. британските депутати отхвърлиха подобни действия в Сирия, но този път дори опозицията в лицето на лейбъристите заявява, че ще се отнесе към молбата на Камерън с разбиране, ако в действията не бъде включена сухопътна операция, предава „Фокус”.