Риби получили протеин, подобен на антифриз

Морските обитатели не могат да замръзнат в ледената вода на Антарктика

Видовете риби, които живеят в студените води на  Антарктика, притежават протеини, които действат като антифриз и предотвратяват възможността кръвта им да замръзне. Еволюцията обаче е странно нещо - оказва се, че когато става дума за приспособяване на тези риби към средата им на живот, всяко придобиване на една характерна черта е свързано със загуба на друга, сочат резултатите от изследване, заяви ЮПИ, цитирано от БТА.

За да извлекат изгода от избягването на възможността кръвта им да замръзне, антарктическите риби трябва да понасят наличието на парченца лед във вените си. Парадоксалното е, че същите действащи като антифриз протеини, които допускат появата на кристалчета лед в кръвта и не им позволяват да увеличат размерите си, намаляват възможността ледчетата да се стопят. Морски биолози констатирали това, докато изследвали механизми у риби, които живеят в крайно студени условия.

Биолозите открили противодействащите на топенето свойства на действащите като антифриз протеини, след като температурите се покачили малко над точката на замръзване, а в кръвта на екземпляри от тези видове риби все още имало ледени кристали.

"Установихме онова, което изглежда е нежелано последствие от еволюцията на действащите като антифриз протеини у антарктическите риби", заяви ръководителят на изследването Пол Чико от университета на Орегон.

Ако температурата на водата се покачи с два-три градуса над точката на замръзване, тези ледени кристали вероятно ще се стопят. Чико и колегите му от университета на Илинойс обаче заключили, че океанските температури в Антарктика рядко достигат толкова високи стойности, че да помогнат за прочистване на леда от вените на рибите. Това означава, че въпросните риби живеят с ледени кристали в тялото си през по-голямата част от живота си.