Изтича срокът за публикуване на заличените от избирателните списъци лица

Неправомерно заличените могат да обжалват пред общинските кметове

На интернет страницата на всяка община днес ще бъдат публикувани имената на заличените от избирателните списъци лица. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова, предаде „Фокус“.

Това са лицата, които изтърпяват наказание „лишаване от свобода”, поставените под запрещение, лицата, на които им е издадено удостоверение за гласуване на друго място, лицата, които са вписани за гласуване по настоящ адрес и тези, които са подали заявление за гласуване извън страната, обясни Нейкова. По думите й, ако се открием в този списък, в тридневен срок можем да бъдем запознати с основанието, поради което сме попаднали в него. Ако причината е неоснователна, трябва да подадем заявление до кмета да бъдем извадени от този списък.

Общинските администрации днес трябва да представят на Районните избирателни комисии (РИК) копие от регистъра за издадените удостоверения за гласуване на друго място. По информация на РИК всичките удостоверения, които са издадени, са в рамките на нормалното. Дори има места, където има издадено по едно удостоверение или нито едно, обясни Камелия Нейкова.