САЩ: Борбата с "Ислямска държава" ще отнеме години

Водените от страната въздушните удари са отслабили възможностите на екстремистите, казва висш адмирал

Борбата срещу джихадистката групировка „Ислямска държава” ще отнеме години, заяви американският адмирал Джон Кърби и добави, че водените от САЩ въздушните удари са отслабили възможностите на екстремистите.

Изявлението идва на фона на изказването на американския държавен глава Барак Обама, който благодари на арабските страни, които се включиха в атаките.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери отбеляза, че над 50 държави са се съгласили да се борят с „Ислямска държава”.

Групировката е превзела големи площи в Сирия и Ирак, на което САЩ отговори с почти 200 въздушни нападения в Ирак от август, а офанзивата в понеделник разшири операцията и в Сирия за пръв път.

Според активисти 70 бойци от „Ислямска държава, 50 други, свързани с Ал-Кайда, и 8 цивилни са загинали при американските атаки.

„Смятаме, че сме уцелили това, което искахме”, посочи адмирал Кърби, но отбеляза, че екстремистите реагират бързо и представляват „сериозна заплаха”, която няма да бъде „елиминирана за дни”.

„Това ще отнеме сериозни усилия от всички участници в операцията. Вярваме, че става въпрос за години в случая”, каза още военният.

Целта на въздушните удари е била централата на групировката в Ракка, североизточна Сирия, както и тренировъчни бази, превозни средства и складове в околностите.

Според жители на града атаките са били голям удар по групировката.

„Няма да позволим на тези терористи да намерят сигурно убежище”, обяви държавният секретар Джон Кери.