Кристалина Георгиева: Изправени сме пред невиждана хуманитарна криза

ЕС ще предостави 215 млн. евро за борба със продължаващата бежанска вълна от Сирия.

Комисарят за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева заяви, че световната общност е изправена пред невиждани от Втората световна война кризи.

Според Георгиев хуманитарната общност няма да може да отговори на предизвикателството скоро.

„Днес в света имаме равнище на кризи, недостигано от Втората световна война насам и основната причина за ситуацията е, че се реагира чак когато е много късно”, посочи тя на пресконференция на ООН.

„Повече внимание трябва да се съсредоточи върху предотвратяването и разрешаването на конфликти, ние трябва да действаме преди войните да се разгорят”, добави комисарят и добави, че „в противен случай ние няма да бъдем в състояние да се справим с последствията от хуманитарните кризи, създавани от конфликтите”.

Георгиева припомни, че международната общност изразходва все повече средства за хуманитарна помощ - 17 млрд. долара до края на 2014 г. в сравнение с 2 млрд. долара през 2000 г.

Тя отбеляза, че 450 хуманитарни работници са убити, ранени или отвлечени през 2013 г.

„Скоро ние няма да сме в състояние да реагираме, не защото няма пари, и не защото няма хора, които да рискуват живота си, а защото нуждите растат по-бързо от нашите възможности за отговор”, предупреди тя.

Георгиева подчерта, че положението в Ирак и Сирия се влошило драматично през последните месеци.

„Свидетели сме в Ирак на премествания на хора в обем, който надхвърля възможността за реагиране на хуманитарната общност”, отбеляза еврокомисарят.

По думите й, най-малко половин милион души са разселени из северната част на Ирак, контролирани от джихадистката група „Ислямска държава”.

„Конфликтът в Сирия не стихва, а нуждите на сирийците растат неумолимо”, завършни Кристалина Георгиева, цитира АФП.

На фона на изказването Европейската комисия съобщи, че ЕС ще предостави 215 млн. евро за борба със продължаващата бежанска вълна от Сирия.

50 млн. евро от средствата ще отидат за хуманитарни помощ, а останалите 165 млн. евро по проекти, свързани с пребиваването на бежанците в Сирия и други държави.

По данни на ЕС над 10 млн. души в Сирия имат нужда от помощ.

Около 3 млн. сирийци са напуснали родината си от началото на войната през 2011 г.

Върховният комисариат на ООН за бежанците предупреди, че броят на бежанците в Турция, които бягат от „Ислямска държава”, може да достигне 400 хил. души.

Само за няколко дни в края на миналата седмица убежище от екстремистите са потърсили почти 140 хил. души, предимно сирийски кюрди.

Властите в Турция отбелязват, че в страната вече има 1,5 милиона сирийци, избягали от войната в страната.