Зеленият фонд на ООН за борба с климатичните промени е събрал едва $2,3 милиарда

Събраните средства са твърде далеч от целта, която фондът си е поставил

Зеленият фонд на ООН за борба с климатичните промени е събрал едва 2 милиарда и 300 милиона долара, съобщи генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, цитиран от Франс прес. Той говори след приключването на вчерашната среща на високо равнище по въпросите на климата, провела се в Ню Йорк.

Събраните средства са твърде далеч от целта, която фондът си е поставил - до края на годината да разполага с 10 милиарда долара и с по 100 милиарда годишно след 2020-а. Тези пари трябва да подпомогнат бедните страни да преминат към обновяеми източници на енергия и да се справят с последиците от климатичните промени.

В конференцията участваха представители на сто и двайсет държави, чиято цел беше насърчаването на усилията за окончателно споразумение, което да бъде сключено догодина.

До този момент конкретни ангажименти поеха Франция и Норвегия. Те ще отпуснат средства за подпомагане на бедните страни в борбата им с последиците от глобалното затопляне.

От своя страна, Съединените щати и Китай заявиха готовност да поведат усилията за ограничаване на вредите върху околната среда.

Участниците в срещата се съгласиха да разширят използването на обновяеми източници на енергия и да спрат изсичането на тропическите гори до 2030 г., да подобрят производството на храни и да увеличат дела на автомобилите, захранвани с електроенергия, с 30 процента до 2030 г.