Писатели пишат романи, които ще се четат чак през ... 2114 г.

Нестандартната идея е част от проекта „Библиотека на бъдещето“

Днес никой не може да прогнозира как ще изглежда литературата след 100 години, но поне част от нея ще ни звучи познато. Така ще е благодарение на нов проект на живеещата в Берлин шотландска артистка Кейти Патерсън „Библиотека на бъдещето“. В него всяка година в продължение на век известни писатели ще пишат романи. Произведенията ще бъдат пазени в пълна тайна в сейф на националната библиотека в Осло и ще бъдат достъпни за читателите едва през 2114 г., съобщи „Преса”.

„За писателите това е невероятна свобода - коментира Патерсън, която изпрати своя скулптура на Международната космическа станция, тъй като да излагаш на земята било твърде традиционно. - Те могат да пишат каквото си поискат. Единственото изискване е сюжетът да е свързан с времето, в което живеем, за да могат хората след век да разберат нашия свят.“

Всяка година в колекцията ще влиза по едно произведение, написано специално за „Библиотеката на бъдещето“. Авторите на „книгите в бутилки“, както ги нарекоха почитателите на проекта, ще избира авторитетно жури от известни литератори.

Кой ще бъде следващият, ще стане ясно през 2015-а, а дали той ще е бестселър, ще реши далечното бъдеще.