Българин с второ място в международния конкурс за млади учени

Церемонията се състоя във Варшава

Петър Милков Гайдаров взе второ място за оригинален проект в областта на математиката и химията на провелата се церемонията по награждаването на победителите в международен конкурс за най-добрите млади учени в Европа, съобщиха от Европейската комисия, цитира БТА.

Общо 110 изследователи на възраст между 14 и 20 години представиха своите проекти. Те се състезаваха за наградите в 26-ия годишен конкурс на Европейския съюз за млади учени (EUCYS). Победителите получиха парични награди на обща стойност 62 500 евро, както и пътувания с научна цел.

Трите първи награди, всяка от по 7000 евро, спечелиха Жоао Араужо от Португалия за проекта "A natural characterization of semilattices of rectangular bands and groups of exponent two", Мариана Гарсия и Матилде да Силва от Португалия за проекта "Smart Snails" и Лубош Воздецки от Чехия за проекта "Rolling Friction".

Тази година вторите награди бяха връчени на участници от Ирландия, България и Словения за оригинални проекти в областта на математиката и химията. С трите трети награди бяха отличени проекти от Литва, Великобритания и Германия. В конкурса бе връчена и награда за международно сътрудничество за най-добрия проект на участници от страни извън ЕС - САЩ, Канада, Китай, Нова Зеландия, Южна Корея и Швейцария.

Наградата, подчертаваща ползите от международното сътрудничество в областта на научните изследвания, бе спечеленa от Ерик Шертенлайб от Швейцария за проекта "Jet and Film - On the interaction between a laminar jet and a soap film".

В конкурса бяха представени 77 проекта от 36 страни . Тазгодишното бе председателствано от 18 учени от различни страни и области на науката. Конкурсът на Европейския съюз за млади учени е създаден от Европейската комисия през 1989 г., за да насърчава сътрудничеството и обмена между младите учени и да им се предоставя възможност да работят под ръководството на най-изтъкнатите изследователи в Европа.