Повече от половината зоопаркове са незаконни

Не отговарят на условията за отглеждане на животни

Над половината зоопаркове у нас работят незаконно. Нямат лиценз и не отговарят на условията за отглеждане на животните. Тесни клетки, много бетон и желязо, далеч от естествената среда. Такова е положението в голяма част от зоологическите градини. Защо обаче те продължават да работят необезпокоявано и не се налагат санкции? Отговорните институции казват, че срещат голям отпор от страна на общините и същевременно никакво желание за промяна.

От общо 20 зоологически градини, само седем са лицензирани, три са в процес на получаване на лиценз и трябва да променят само част от условията, при които отглеждат своите животни. Всички останали зоопаркове работят незаконно, с изтекли документи. А два от тях - тези в Русе и Шумен, никога не са имали лиценз, каза Руслан Сербезов от Министерството на околната среда и водите.

От Министерството на околната среда казаха, че единственият механизъм, с който разполагат, е затваряне на зоологическите градини или на определени части от тях. Това обаче не се случва, а контролът, който осъществяват, е фиктивен. Единични са случаите, в които се налагат и парични санкции. А какво става в зоопарковете, докато институциите изчакват общините да се "поправят"?

Явор Гечев от фондация "Четири лапи" е категоричен, че в тях има "измъчени животни". "Много често и животни, които не са сред живите. Имаше такъв случай в хасковския зоопарк, където една от мечките почина през зимата и тъй като те нямаха хладилна камера, я държаха в продължение на две седмици в клетката и обясняваха на хората, че спи зимен сън. Други неща, за които ние получаваме информация, са, че голяма част от смъртността в зоопарковете не се отчита особено на не толкова ценните видове, особено на тези, които стават за ядене", каза Гечев и даде пример, че навремето в разградския, в рамките на месец са изчезнали голяма част от тревопасните животни, които са живеели там.

От министерството заявиха, че до края на 2015 година проблемите със зоопарковете у нас трябва да бъдат окончателно решени, в противен случай цялата ситуация ще стане още по-сериозна. Как обаче ще стане това при положение, че животните няма къде да отидат все още не е ясно.