Италия конфискува имоти за 30 млн. евро на близък до Путин олигарх

Финансовата полиция иззела вили и хотел в Рим на Аркадий Ротенберг

Италианските власти са конфискували имущество за около 30 млн. евро, принадлежащо на компании на приближения до руския президент Владимир Путин милиардер Аркадий Ротенберг, който попадна под санкциите на ЕС и САЩ срещу Русия, съобщават представители на финансовата полиция в страната.

Ротенбер, редовен джудо партньор на Путин, бе включен в черния списък на Брюксел и Вашингтон през юли, заради конфликта в Украйна, като близък до Кремъл.

Източникът от италианската финансова полиция, пожелал анонимност, разкрива, че властите се обърнали към активи на компанията „Aurora 31” в Рим, която била контролирана от Ротенберг през друга фирма в Кипър, предава „Ройтерс”.

Сред иззетото имущество са апартамент в Каляри на о. Сардиня, както и вили навсякъде по острова, вила в Таркиния, близо до Рим и хотел в центъра на столицата.

Източникът отбелязва, че една от конфискуваните вили на о. Сардиня е била пряка собственост на Ротенберг.

Според американския Федерален резерв Ротенберг и брат му Борис са спечелили договори за 7 млрд. долара около Зимните олимпийски игри в Сочи, както и други големи поръчки от руската държавна „Газпром”.