Работниците от „Топлофикация” - Русе излязоха на протестно шествие

Според протестиращите няма пари за въглища и има опасност Русе да остане без парно през зимата

Служители на Топлофикация Русе изпълниха заканата си и близо сто души излязоха на протестно шествие днес, като стигнаха до Дунав мост.  Те настояват НЕК да преведе 12 милиона лева на дружеството, които не са платени за последните 4 месеца. Също така те искат и да им се изплатят работните заплати, които се бавят от осем дни. Работниците искат още запазване на работните места на работещите в дружеството и в сектор «Енергетика» в България, реални цени на електрическата енергия, преустановяване ограниченията от страна на НЕК в графиците за производство, редовно и своевременно разплащане от страна на НЕК  към производителите.
Протестиращите твърдят, че НЕК се издължава само към определени топлофикации, които били собственост на определена партия, а другите плащания били бавени. Освен това заявиха, че има риск за отоплителния сезон на Русе, тъй като няма пари за купуване на въглища. Ако не се направят някакви плащания към дружеството, протестите ще продължат до края на седмицата, като утре отново в 11.30 часа работници и служители ще се отправят към Дунав мост.
Протестното шествие днес бе охранявано от полицейски екипи, като по булевард „България” то затрудни за известно време движението на автомобили. Русенската Топлофикация е собственост на „Топлофикация Плевен”, за която се смята, че е на енергийния бос Христо Ковачки.