Политическото противопоставяне е неизменна част от демокрацията

Росен Плевнелиев: Политическото противопоставяне е продуктивно само когато залага на съревнованието на идеи

Политическото противопоставяне е неизменна част от демокрацията, но е продуктивно само когато се залага на мотивираното съревнование на идеи и не се свежда до междуличностна конфронтация, заяви президентът Росен Плевнелиев. В първия ден от работното си посещение в САЩ държавният глава разговаря в Ню Йорк с представители на българската общност, съобщиха от прессекретариата на Президентството. Държавният глава е в САЩ за участие в 69-aта сесия на Общото събрание на ООН.
 
Българските политици трябва да могат да се обединяват около важните  национални приоритети, посочи още президентът по време на срещата. Росен Плевнелиев изрази надежда за бързо сформиране на правителство след произвеждането на предсрочните парламентарни избори, което да пристъпи към осъществяването на очакваните от обществото реформи. „Това включва както подобрение на работата на администрацията, така и въвеждането на електронно управление, което е изключително важно за работещите и гласуващи българи зад граница“, посочи държавният глава.
 
Пред сънародниците ни в Ню Йорк президентът се ангажира да продължи да работи за провеждането на повече национални допитвания по важни за българските граждани теми. Въпросът за пряката демокрация и участието на гражданите във вземането на решенията не може да бъде неглижиран, подчерта още държавният глава.
 
Росен Плевнелиев благодари на живеещите в САЩ наши сънародници за съхраняването на националните традиции и активните им връзки с България. Според президента българската общност може да допринесе още повече за развитието на отношенията между страната ни и САЩ.
 
Заради членството си в ЕС и заради връзките си в Черноморския регион България става все по-привлекателен партньор за инвестиции и за откриването на производствени мощности, заяви президентът. Всеки, който желае да инвестира в България, е добре дошъл, каза още Росен Плевнелиев. Президентът открои усилията, които се полагат за утвърждаване на страната ни като център за производство на автомобилни части и за развитие на нови технологии. „В България днес няма безработни инженери. Заплащането на труда им не е като в други части на ЕС, но определено сме на прав път“, подчерта още държавният глава и припомни, че страната ни вече работи за създаването на своя първи технологичен парк.
 
По време на срещата българите в САЩ поискаха от президента Плевнелиев да работи за създаването на пряка въздушна линия България-САЩ и поставиха редица въпроси, свързани със ситуацията в страната, развитието на енергийните проекти, състоянието на банковия сектор и други.
 
По-рано през деня президентът Плевнелиев присъства на среща на държавните глави, участващи в Глобалната инициатива „Клинтън 2014“.