СЗО предупреждава за спешни мерки срещу Ебола или 20 хил. заразени през ноември

Експерти твърдят, че без повишаване на мерките за сигурност, вирусът ще остане в региона с години и ще стане ендемичен

Световната здравна организация организация предупреди, че заразените със смъртоносния вирус Ебола могат да станат повече от 20 хил. души, ако мерките за справяне с епидемията в Западна Африка не бъдат завишени.

Според последните данни на СЗО заразените са 5762, а 2793 души са загинали.

Изследването на здравната организация показва, че ако мерките за ограничаване на болестта не бъдат затегнати началото на ноември ще има около 10 хил. заразени в Либери, почти 6 хил. в Гвинея и над 5 хил. в Сиера Леоне – трите страни, най-тежко пострадали от Ебола.

„Без драстично подобрение на мерките, в следващите месеци ще станем свидетели не на стотици, а на хиляди смъртни случаи всяка седмица”, добавя документът и отбелязва, че нивото на смъртността от болестта е 70,8%.

Експерти твърдят, че без повишаване на мерките за сигурност, вирусът ще остане в региона с години и ще стане ендемичен.

„Ако не спрем много бързо епидемията, това вече няма да бъде бедствие, а катастрофа”, предупреди директорът по стратегическите въпроси в СЗО д-р Кристофър Дай на среща в Женева.

Той отбеляза, че настоящата епидемия е сходна с други епидемии, засегнали други африкански държави през последните години, сред които Демократична република Конго и Судан.

„Различното сега не са характеристиките на вируса, а естеството на засегнатото население“, каза още д-р Дай и добави, че един от факторите за заразяването е голямата мобилност на населението.

Специалистът обясни, че бързото разпространение на вируса се дължи и на бавната реакция в началото на епидемията и лошото състояние на здравеопазването в трите най-тежко засегнати страни.

В Нигерия, където здравната система е на по-високо ниво, случаите на заразяване остават ограничени.

Експерименталните лекарства и ваксини срещу Ебола няма да са на разположение в достатъчни количества през следващите няколко месеца, съобщава ООН.

Според световната организация са нужни почти 1 млрд. долара през следващата половин година за борба с вируса.