Скъпият ток удря сиренето и млякото

Парите

23-09-2014, 09:25

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Цените в магазините ще скочат, малките ферми фалират

Увеличението на цените на тока ще удари българското мляко и сирене. Освен че ще повиши цената на продуктите, ще вкара в преразход и фермите. Това съобщи за „Новинар” председателят на съюза на животновъдите Пенка Христова. Преди дни от ДКЕВР съобщиха, че токът ще поскъпне средно с 9,79% от 1 октомври. Христова уточни, че е възможно някои фирми да не вдигнат цените за крайния потребител драстично, но това ще бъде пагубно за производителите, които няма да могат да компенсират загубите си. Христова обясни, че малките ферми масово са зависими от електричеството, тъй като някои от тях се намират в села без канализация и работят със специални машини на ток.

„Съхранението на млякото също изисква денонощно използване на електрическа енергия”, изтъкна Христова. Тя допълни, че според прогнозите цената на млечните продукти ще остане най-близка до сегашната в големите вериги. Причина за това е конкуренцията между хипермаркетите, обясниха анализатори.

Според експерти от бранша увеличението на цената на тока ще допринесе и за ръст на вноса на месни и млечни продукти, тъй като цените ще останат същите.

Междувременно млекопреработвателите се притесняват, че догодина ситуацията в бранша ще стане още по-тежка. Причината за това е, че са затегнати изискванията за получаване на субсидии.

От асоциацията на животновъдите допълниха, че изискването за получаване на субсидия за малка ферма е тя да има минимален месечен оборот от 8000 евро. Христова допълни, че малките ферми масово не могат да покрият това условие.