Танцуваща светлина на светофар забавлява пешеходците

Същевременно ги дисциплинира и подобрява безопасността

Пешеходците често пренебрегват червеното човече на светофарите, за да пресекат по-бързо. Производителят на автомобили Smart е създал експериментален светофар, чиято цел е да подобри пътната безопасност, като мотивира пешеходците да изчакат зеленото човече, пише  Gizmag, цитиран от „Фокус“.

Новият светофар привлича вниманието на чакащите да пресекат една от улиците в Лисабон, Португалия, като показва червена танцуваща фигурка вместо стандартната неподвижна фигура. Нещо повече, тя пресъздава движенията на човек, танцуващ в намираща се наблизо кабинка. Хората влизат в кабинката и избират музика. Музиката започва и когато дойде време да светне червения светофар, човекът в кабинката получава инструкции да танцува. Видеоданни от движенията на танцуващия се изпращат в реално време към пешеходния светофар и определят движенията на червеното човече.

Идеята на танцуващата фигура е да забавлява пешеходците, докато чакат да пресекат. Към експеримента е добавен и елемент на игра с възможност  хората да бъдат прототип на танцуващата фигурка и да допринесат за проекта. Smart посочва, че танцуващият светофар е накарал 81 процента повече пешеходци да спрат и да чакат зелената светлина.