"Еър Франс" временно спира "Трансавия" в опит да прекрати стачките

Това е най-дългата стачка в компанията от 1998 г. насам, струваща по 15 млн. евро на ден

Френската авиокомпания „Еър Франс“съобщи, че преустановява плановете си да развие бюджетната „Трансавия“ до декември, които станаха основна причина за пилотската стачка в превозвача.

Решението беше обявено от шефа на компанията Александър дьо Жуниак в осмия ден на стачните действия.

Това е най-дългата стачка в „Еър Франс“ от 1998 г., струваща на фирмата по 15 млн. евро на ден.

Жуниак посочи, че целта е да бъде намерено време за „пълноценен диалог“ и да се даде сигурност на профсъюзите, отбелязвайки, че стачката е била „катастрофална“ за авиокомпанията.

„Това споразумение не трябва да поставя под въпрос нашата амбиция да развием „Трансавия“, която е един от основните източници на растеж за групата „Еър Франс-КЛМ“, добави той.

В неделя френският транспортен министър Алейн Видали заяви, че съдбата на „Еър Франс“ е „заложена на карта“.

Пилотите протестират срещу плановете за разширяване на „Трансавия“, защото се опасяват, че това би намалило заплатите им.

„Нискобюджетният сектор не е избор, а задължително действие – това е реалността. Смятам, че пилотите напълно разбират това“, каза още министърът, цитира "Би Би Си".

Очаква се в понеделник „Еър Франс“ да извърши 41% от полетите си, след като в неделя синдикалното обединение на пилотите призова правителството да се намеси и да разреши диспута.

„Разговорите стигнаха задънена улица. Управата печели време, надявайки се, че стачката ще отслабне“, гласи официалната позиция на профсъюза.