Над 300 хил. на еко-шествие в Ню Йорк

В демонстрацията за климатичните промени се включиха редица световни политици и звезди

Стотици хиляди хора из цял свят участваха в шествия по улиците на големите градове в неделя, за да изразят загриженост за промените в климата и да приканят политиците за по-решителни действия срещу глобалното затопляне.

Международният ден за действие бе организиран в навечерието на срещата на високо равнище в Ню Йорк на ООН за климатичните промени, а подобни шествия се проведоха в 166 страни, включително България, Великобритания, Франция и Афганистан, предава „Ройтерс“.

В нея ще участват повече от 120 държавни ръководители, а по улиците на града домакин се проведе най-масовата демонстрация, в която се включиха над 300 хил. души.

В мероприятието взеха участие редица световни личности, сред които генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор, актьорът Леонардо ди Каприо и други.

„Това е планетата, на която ще живеят следващите поколения. Няма резервен план, защото нямаме резервна планета“, заяви генералният секретар на световната организация, който носеше бяла тениска с надпис „Искам действия по климатичните промени“.

Преди няколко дни Националното управление за океанографски и атмосферни изследвания на САЩ съобщи, че изминалият месец е бил най-горещият август на планетата от 1880 г., когато започва воденето на статистиката.

През август 2014 г. средната температура на повърхността на океаните и на сушата е била 36,35 градуса по Целзий, което е с 0,75 градуса повече от средните стойности за миналия век и с 0,04 градуса над предишния рекорд, отбелязан през август 1998 г.