Полският президент назначи новото правителство на Ева Копач

Кабинетът ще извърши промени в Конституцията заради очакваното приемане на еврото

Полският държавен глава Бронислав Коморовски официално назначи в понеделник новото правителство в страната с премиер Ева Копач, което ще замени кабинета на Доналд Туск, избран за президент на Европейския съвет.

Коморовски отбеляза, че сред задачите на новия кабинет е „подготовката на Полша за дебата за засилване на мястото й в ЕС“ с присъединяването към еврозоната, тъй като въвеждането на еврото в полската страна налага промяна в Конституцията.

В правителството на Копач има петима нови министри, сред които и нов външен, а останалите запазват постовете си от преходния кабинет на Туск.

Предишният ръководител на полската дипломация Радослав Шикорски бе заменен от Гжегож Схетина, който е един от водачите в партията на Копач „Гражданска платформа“ и основен политически опонент на бившия премиер Доналд Туск.

В новото правителство има шест дами - най-големият брой след падането на комунизма през 1989 г., като една от тях - Тереса Петровска, ще ръководи министерството на вътрешните работи.

Копач ще представи общата политика на кабинета си на 1 октомври, след което ще поиска вот на доверие, който вероятно ще получи заради мнозинството, с което разполага коалицията на „Гражданска платформа“ и Полската земеделска партия, съобщава БГНЕС.