Порошенко: Украйна да е готова за отбрана, ако мирния план се провали

Високопоставен говорител на украинските сили предупреждава, че те не трябва да се изтеглят от фронтовата линия

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че страната му трябва да е готова да се защити, ако мирният план за справяне с кризата се провали.

Порошенко направи изявлението, след като високопоставен говорител на украинските сили предупреди, че те не трябва да се изтеглят от фронтовата линия, както се изисква от новото мирно споразумение, докато всички страни не свалят оръжия.

Държавният глава даде обширно интервю за национална телевизия, в което защити решението си да предостави на размирните източни части на страната тригодишна ефективна автономия в замяна на оставането на контролираната от сепаратистите територия в Украйна.

В събота мирното примирието от 5 септември беше затвърдено със споразумение със сепаратистките лидери и Русия, което изисква в рамките на 24 часа всички страни да прекратят огъня и да създадат демилитализирана зона от 30 км.

Порошенко смята, че има спад в напрежението в Донбас и отбеляза, че благодарение на сключения меморандум са освободени над 1500 пленници, предава бТВ.