Турция затваря части от границата си със Сирия заради бежанци

Над 100 хил. пристигнали в страната за два дни

Турция е започнала да затваря части от границата си със Сирия, след като около 100 хил. кюрдски бежанци са влезли в страната през последните два дни.

В неделя турските сили за сигурност се сблъскаха с кюрди, които протестирали в знак на солидарност с бежанците, съобщава британската „Би Би Си“.

Някои от демонстрантите се опитвали да влязат в Сирия, за да се сражават срещу „Ислямска държава“.

Повечето бежанци били от град Кобан, който е заплашен от напредващите екстремисти, превзели големи части от Ирак и Сирия през последните месеци.

Преди последния наплив, над 847 хил. бежанци са били регистрирани в Турция от над един милион, за които се смята, че са пристигнали в страната от началото на кризата в Сирия и бунтовете срещу президента Башар Асад.

Някои от новодошлите са настанявани в препълени училища, тъй като страната е сериозно затруднена от наплива.

В края на миналата седмица Турция отвори 30-километрова част от границата си за сирийци, които напускали Кобан. В понеделник, обаче, само два от девет пропускателни пункта били отворени, посочива агенцията за бежанците към ООН.

Сблъсъците избухнали в неделя след демонстрация на кюрди от турската страна на границата. Протестиращите замеряли с камъни силите за сигурност, които отговорили със сълзотворен газ и водни оръдия.

Няма данни за сериозно пострадали. Турските власти се опитвали да спрат кюрди, които искали да влязат в Сирия, за да бранят Кобан.

Кюрдската работническа партия призова кюрдите да се включат в борбата срещу „Ислямска държава“.