Стара Загора чества 106 години Независимост на България

Всички граждани са поканени на ритуал в парк "Пети октомври" и на концерт

На днешния ден се навършват 106 години от обявяването на Независимостта на България.

Независимостта на страната ни е провъзгласена с Манифест на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Велико Търново. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г.

Стара Загора тържественото отбелязва днес Независимостта на България.

Честването ще започне с тържествен общоградски ритуал в 10.30 ч. пред Паметника на загиналите във войните старозагорци в парк „Александър Стамболийски". В ритуала ще участват почетен караул и знаменна група от Втора Тунджанска механизирана бригада, както и Общински духов оркестър. Тържествено слово ще произнесе кметът Живко Тодоров.

От 11.00 ч. в парк „Александър Стамболийски" започва празничен концерт, посветен на празника, на Ансамбъл за народни танци и песни „Зорница" при НЧ „Св. Климент Охридски", а по същото време на площада пред сградата на Общината ще се представи с празнична програма Общински фолклорен ансамбъл „Загоре".

По случай Деня на Независимостта на България, постоянната експозиция на Регионален исторически музей - Стара Загора ще бъде отворена за посетители с работно време от 10:00 до 20:00 ч.