Безкомпромисен Лудогорец не остави шансове на Литекс

"Орлите" показаха защо играят в Европа и спечелиха с 4:1

По категоричен начин шампионът на България Лудогорец спечели дербито с Литекс от деветия кръг на А група. Разградчани бяха безапелационни на собствен терен и пречупиха тима на Красимир Балъков, сред чийто стартов състав имаше петима юноши на клуба, с красноречивото 4:1.

 

Лудогорец започна срещата с две много бързи атаки и логично пое контрол над мача рано-рано. Първото попадение отбеляза Марселиньо в 12-ата минута. Даниел Абало подаде прецизно към бразилеца и го задължи от няколко метра да вкара топката в мрежата. След половин час игра на "Лудогорец Арена", фалцов удар по диагонала на Абало срещна левия стълб.


В 40-ата минута "орлите" сътвориха образцова контраатака по левия фланг. Ангуло проби, подаде към Абало, който предостави кълбото на Марселиньо. Бразилецът се освободи майсторски от прекия си пазач и стреля, но право в ръцете на вратаря.

 

Михаил Александров удвои за домакините, точно преди последния съдийски сигнал за първата част. Хамза, Александров и Абало разиграха по чудесен начин в триъгълник, за да демонстрират надмощието си. Тунизиецът намери Абало отдясно по атаката с висок пас, а испанецът с едно докосване подаде към Александров. Последният си спря на гърди на границата на наказателното поле, шутира от воле, а топката се отклони в крака на Гълъбов, за да влети в горния ляв ъгъл.

 

Второто полувреме стартира с две опасности пред вратата на "оранжевите", в които отново дейно участие взе Абало. Първо испанецът бе изведен на отлична позиция, но си пое дълго топката и тя му бе отнета. Малко по-късно няколко сантиметра не достигнаха на испанеца да засече центриране на Михаил Александров отдясно.

 

Литекс успя да донесе главоболие на отбраната на "зелените" чак в 55-ата минута, когато Пламен Гълъбов бе заел най-добра позиция в наказателното поле и след центриране от корнер засече от въздуха кълбото. Ангуло обаче предотврати попадение, избивайки от голлинията.В 70-ата минута Абало центрира точно към Хамза, но таранът не успя да отбележи от чиста позиция.

 

В 63-ата минута Лудогорец изгради рядко срещана по българските терени атака, която им донесе успех. Абел Анисе изведе по дясното крило Жуниор Кайсара, който направи две двойни подавания с Александров и в последствие подаде към Юнес Хамза, който отблизо покачи на 3:0.

 

Литекс отговори плахо чрез удар на Армандо Ваюши, който зализа крака на футболист на домакините и топката излезе в корнер. Последва меле в наказателното поле, но след доста усилия и колективни действия домакините се справиха със сложната ситуация. Наложи се Марселиньо да чисти на посоки на сантиметри от голлинията.


В 80-ата минута Вилмар Джордан прати кълбото в мрежата, но главният рефер отсъди засада, която бе спорна. Минута преди края на мача Абало изведе Вирджил Мисиджан сам срещу вратаря, но холандецът вместо да вкара, изненада феновете в Разград с удара си, който мина високо над напречанат греда.

 

В 90-ата минута Вандерсон се възползва от прецизно центриране на Кайсара и с глава вкара за 4:0. Головете не спряха дотук. Литекс все пак стигна до почетно попадение секунди преди последния съдийски сигнал. Автор на попадението бе Данило Асприля.