Цветан Цветанов: ГЕРБ ще осигури сигурност чрез адекватни политики

Ние трябва да гарантираме сигурност на земеделските производители

България е под заплаха да не усвоим никакви средства от новия финансово-програмен период за 2014 и 2015 г. и това ще бъде основния акцент на ГЕРБ – да наваксаме това изоставане. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов пред журналисти в Нова Загора, преди откриването на новата инсталация за био-газ в индустриалната зона на града.

По думите му една от непосредствените задачи пред ГЕРБ, ако състави правителство, ще бъде да възстанови разплащанията от еврофондовете и да осигури републиканското финансиране за българските животновъди, за зеленчукопроизводителите, за овощарите. „Нови технологии, иновации, инфраструктура, земеделие, екология, образование са начините да осигурим по-добро развитие на малките населени места. Това ще бъдат част от акцентите на управлението ни. Ние трябва да гарантираме сигурност на земеделските производители, които произвеждат селскостопанска продукция. Това може да стане само когато имаме адекватна политики, защото виждаме, че през последната година и два месеца има деинтеграция на сектора за сигурност, имаме невъзможност да се охраняват малките населени места. Защото в немалката си част точно тези полицаи от малките населени места бяха командировани в София, за да има необходимата полицейска жива сила, за да може да охраняват правителството на Пламен Орешарски и да осигуряват излизането или влизането през страничните входове“, припомни заместник-председателят на ГЕРБ.
Според Цветан Цветанов с развитието на овощарството, зеленчукопроизводството и животновъдството могат да бъдат осигурени много работни места на хората от ромския етнос и по този начин да им бъдат създадени трудови навици. „Това е интеграционния процес, който трябва да се прави, защото според доклада на Световната банка през 2020 година около 21% от трудовия пазар ще бъде зает от български роми. И в тази посока ние трябва да работим за създаването на нови работни места, да можем да върнем част от тези хора, които напуснаха родните си места, и разбира се да имаме такава политика, която да гарантира сигурността. Не трябва да правим компромис с личното имущество на българските граждани, а много от тези, които са най-потърпевши по селата, са предимно възрастни хора и ние сме длъжници към тях, защото това са нашите родители, нашите баби и дядовци“, посочи Цветанов. По думите му трябва да бъде създадена основа, върху която да бъде възстановено доверието към българските институции. „Това минава през политическа стабилност, това минава през стабилни институции. Това означава, че трябва да имаме сигурност днес и за в бъдеще, и това можем да го реализираме с ясната ни управленска програма, в която имаме много ясни ангажименти и аз съм убеден, че ще го постигнем“, заяви председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ.
„Когато сме на територията на Сливен няма как да не говорим за нашия водач, на нашия отбор - Деси Танева. Смятам, че тя е човекът, който може много активно да допринесе за секторните политики, които са свързани със земеделието и разбира се с познанията й за местната власт. Считам, че тя може да бъде разглеждана не само като депутат, но може да бъде разглеждана и като човек, който може да влезе и в изпълнителната власт, и като човек, който може да бъде един силен кандидат за местната власт, защото Сливен се нуждае от работещи хора. Хора, които знаят и могат да реализират съответните успешни политики“, каза още Цветан Цветанов.