Пустинята Сахара от древна по-древна

Учени твръдят, че съществува поне от 7 млн. години

Сахара е най-голямата пустиня в света - простира се на 7500 км от Атлантическия океан до Червено море и обхваща 12 милиона кв. км площ. Геолозите обаче не са я опознали много добре. Въпросът, свързан с възрастта й, продължава да се дебатира, съобщава сп. "Сианс е авнир", цитирано от БТА.

Международен екип от учени твърди, че Сахара всъщност е много по-древна, отколкото се смяташе досега. Според тях тази пустиня съществува не от 2-3 милиона години, а поне от 7 милиона години. Някои преценки дори сочат, че е възможно да се е образувала преди 11 милиона години.

За да стигнат до тези заключения, учените проучили климатичните промени в Северна Африка през последните 30 милиона години, анализирайки по-специално движенията на тектонски плочи. Така констатирали, че климатът на днешната територия на Сахара станал сух след образуването на Средиземно море преди 13,65 - 11,6 милиона години, когато древният океан Тетида, който навремето разделял Гондвана от Лавразия, се оттеглил. Това оттегляне значително променило климата в Северна Африка.

Буйната растителност от едно време е отстъпила място на пейзажи, при които се редували цикли на сух и влажен климат, а след това валежите прогресивно намалели. Учените отбелязват, че тези климатични промени съответстват на важен за появата на първите хоминиди период. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Nature".