Локомотивни машинисти отбелязват професионалния си празник

Общество

20-09-2014, 10:09

Снимка:

БДЖ

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Днес е денят на локомотивния машинист

От 1992 г. насам Денят на локомотивния машинист в Европа се отбелязва през третата събота на месец септември

Българският локомотивен персонал чества този празник от седемнадесет години, съобщават от пресцентъра на БДЖ.

Към момента в двете дружества на БДЖ - "Пътнически превози" и „Товарни превози" работят 1700 локомотивни машинисти и помощник-машинисти, които са възпитаници на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков" или на неговия предшественик - Полувисшия железопътен институт.

Българските локомотивни машинисти усъвършенстват периодично своята професионална квалификация чрез участие в различни курсове, организирани от Центъра за професионално обучение (ЦПО) към дружеството. От началото на годината до момента ЦПО е организирал курсове и провел изпити за усъвършенстване и разширяване на професионалната квалификация на 585 машинисти и помощник-машинисти, а за други 172 обучени машинисти и помощник-машинисти предстои провеждането на изпити. В предстоящите квалификационни курсове на ЦПО до края на годината ще се включат около 230  служители на пътническото и товарното дружество.

Към професията локомотивен машинист проявяват интерес и външни на железницата лица. През настоящата година 36 души са взели участие в курсове за помощник-машинисти, организирани от ЦПО, а за предстоящите курсове до края на 2014 г. са се записали 20 души.

От началото на 2014 г. до настоящия момент 78 машинисти са наградени от ръководствата на „БДЖ - Пътнически превози" ЕООД и „БДЖ - Товарни превози" ЕООД за проявен висок професионализъм, бдителност и навременни действия, благодарение на които са предотвратени железопътни инциденти и е опазен живота на пътниците и целостта на превозваните товари. По повод днешния Ден на локомотивния машинист в Европа ръководството на „Холдинг Български държавни железници" ЕАД ще връчи грамоти и парични награди на 30 локомотивни машинисти, работещи в дружествата за пътнически и товарни превози.

В поздравителния си адрес към българските локомотивни машинисти по повод професионалния им празник, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Николина Ангелкова, казва: „Вие упражнявате една от най-тежките и отговорни професии. Във вашите ръце са поверени здравето и живота не само на пътниците и служебния персонал, но и на всички хора в района на железопътната инфраструктура. Знам, че всеки ден се сблъсквате със ситуации и от различен вид. Знам и, че понякога е изключително трудно да изпълните безаварийно зададените маршрути, но  Вие го постигате. Искрено вярвам, че въпреки всички натрупани проблеми през годините, Вие ще продължавате да превозвате пътници и товари, и то - по нови железопътни линии и с нов подвижен състав!"

В своето обръщение към локомотивния персонал изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ" ЕАД, инж. Християн Кръстев, поднася своите пожелания за здраве, безаварийна работа и всеотдайно изпълнение на отговорните служебни задължения и допълва: „Много са примерите за проявена бдителност и бързи реакции от страна на локомотивните машинисти и през настоящата година. Работата на локомотивните бригади е свързана и с изключително напрежение и отговорност. Необходима е постоянна концентрация, способност за бърза и адекватна реакция, физическа и психическа издръжливост. Изразявам увереността си, че българските локомотивни машинисти ще продължават да защитават достойнството на своята професия и със своите действия ще бъдат пример за всички служители на железницата!"