Страните в украинския конфликт се споразумяха за прекратяване на огъня

В меморандум, подписан през тази нощ, са залегнали 9 точки

В Минск участниците в контактната група по украинската криза се споразумяха за прекратяване на огъня и създаването на 30-километрова зона за сигурност около конфликтните зони.

Агенция „Новости" съобщи, че в меморандум, подписан през тази нощ, са залегнали 9 точки.

Документът предвижда прекратяване на употребата на оръжие от страните в конфликта, както и спиране на военните им формирования до линията на съприкосновение.

Забранява се предприемането на каквито и да се настъпателни действия.

В рамките на денонощие след подписването на меморандума оръжията с калибър над 100 милиметра трябва да бъдат изтеглени на не по-малко от 15 километра разстояние от двете страни на линията на съприкосновение, както и да бъдат изведени от населените места. Това би позволило създаването на 30-километрова зона за сигурност.

Забранява се също разполагането на тежко въоръжение и тежка техника в район, обозначен в меморандума.

Налага се и забрана за разполагането на нови заграждения по границите на зоната за сигурност, а старите трябва да бъдат премахнати.

Предвижда се и забрана за полети на авиация и чуждестранни летателни апарати над зоната за сигурност. Изключени есе допуска за представители на ОССЕ.

В документа е записано и разполагане на наблюдателна мисия на ОССЕ в зоната на разоръжаване, в рамките на денонощие след подписването на меморандума.

Страните са се споразумели и за извеждане на чуждите наемници от зоната на конфликта.
Ще продължи размяната на военнопленници.

На срещата не  е обсъждан статутът на териториите, завзети от проруските сепаратисти.

Междувременно трети руски конвой навлезе на територията на Украйна, без да е направена независимо проверка и без да има разрешение от украинските власти.