Токът скача с близо 10 на сто

Окончателното решение на ДКЕВР най-вероятно ще бъде обявено на 30 септември

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обяви новите крайни цени на електроенергията, които ще бъдат в сила от 1 октомври, съобщи Нова телевизия. Увеличението е почти 10 процента за абонатите и на трите електроразпределителни дружества, както за нощната, така и за дневната тарифа.

За клиентите на ЧЕЗ регулаторът предвижда цената на дневната електроенергия да се повиши с 9,97 процента, а нощната - с 9,84 процента. За клиентите на ЕВН повишението ще е съответно с 9,70 и 9,35 на сто, а за Енерго-Про - с 9,80 и 9,51 на сто.

Увеличава се с 8,98 процента така наречената цена "задължения към обществото", в която се калкулира зелена енергия, енергията, изкупувана по задължителните договори, както и електроенергията, произвеждана от топлофикациите. Ето защо поскъпване има и за небитовите клиенти, присъединени на средно и високо напрежение, които са на свободния пазар. За тях поскъпването е съответно с 2,2 и 1,6 процента.

Общественото обсъждане, на което енергийният бранш ще представи становищата си относно новите цени, ще се проведе на 25 септември. Окончателното решение на регулатора най-вероятно ще бъде обявено на 30 септември.

Новият шеф на регулатора Светла Тодорова обяви преди дни, че поскъпването ще бъде с до 10%. То обаче няма да бъде последното. Целта на увеличението е парите от нашите сметки да отидат за стабилизиране на Националната електрическа компания. 

От EVN вече поискаха поскъпване на тока с 18 на сто. Според прогнозите на енергийния министър Васил Щонов, за да се стабилизира системата, е необходимо токът да поскъпне плавно, но с близо 50 на сто през следващите 5 до 10 години.