Проблеми с неосигурените чужденци - два месеца не погребват англичанин

При постъпване на пациента болницата се свързала със служба в Англия, която бавила проверката за статуса на пациента

Директорът на габровската болница д-р Нели Савчева съобщи, че здравно неосигурените чужденци, граждани на Европейския съюз, ще стават проблем за родното здравеопазване и сподели за случай, в който неосигурен британски гражданин не може да бъде погребан втори месец.

„Втори месец в нашата патоанатомия отлежава трупа на англичанин. В ежедневни разговори съм с Британското посолство, от където до този момент не са ми дали картбланш да се организира по някакъв начин погребението на този човек”, разкри д-р Савчева.

Тя посочи, че не знае дали починалия англичанин ще бъде погребан до края на годината и добави, че проблемът идва не от пенсионери, а от хора пред пенсионна възраст.

Началникът на вътрешното отделение в габровската болница д-р Петър Бояджиев коментира случая със загиналия англичанин, отбелязвайки, че лечението е продължило около две седмици, но чужденецът е починал.

„От начало се знаеше, че има здравно-осигурителна карта, после се оказа, че е вид застраховка, която не е призната в ЕС. Накрая стана ясно, че няма дори статут за временно пребиваващ гражданин в България”, коментира д-р Бояджиев.

Д-р Савчева разказа и за друг случай, при който в болницата в Габрово постъпил друг британец с множество фрактури, който също се оказал здравно неосигурен, както и за други две англичанки, които не били осигурени нито в България, нито в родината си.

Специалистът обяснява, че при постъпване на такива пациенти здравното заведение трябва да осъществи връзка със служба в Англия, която забавяла проверката за статуса на пациента, предава „Дарик”, цитиран от „24 часа”.