Завоите и челните удари вземат най-много жертви на пътя

Предвижда се намаляване на жертвите наполовина до 2020г.

Жертвите при катастрофи у нас да бъдат два пъти по-малко през 2020-а година, в сравнение с 2010-а година. Това предвижда приетата Национална стратегия за безопасност на движението.
„Черната" статистика в световен план за всички, загубили живота си на улицата, показва, че над 1,3 млн. души загиват за една година при пътнотранспортни произшествия, като има тенденция те да нараснат до 1,9 млн.

На кръгла маса по „Безопасността на движение по пътищата: споделена отговорност", експертите коментираха, че всеки пети загинал у нас при катастрофа е вследствие на челен сблъсък, а всяка четвърта жертва на пътя е загинала на завой.

„Пътнотранспортните произшествия са предотвратими", обяви секретарят на държавно-обществената комисия по безопасност на движението Алекси Кесяков и напомни на всички участници в движението, че колкото и да бързаме, не можем да летим, човешкото ни тяло е лесно ранимо, а безопасността е споделена отговорност.

Отчетено е намаление на тежките пътни произшествия у нас през настоящата година. 418 са загиналите българи при катастрофи към края на август, посочи началникът на „Пътна полиция" Антон Антонов.