Първи коментари след референдума в Шотландия

Страната остава в Обединеното Кралство показват преброените резултатите в 31 от 32 общини

Шотландия ще остане част от Обединеното Кралство става ясно след проведения в четвъртък в страната референдум с въпрос „Трябва ли Шотландия да стане независима страна?”

Към момента са обработени резултатите от гласуването в 31 от 32 общини в държавата, като „За” отделянето са гласували малко над 1,5 млн. души, докато „Против” са били малко повече от 1,9 млн. души, което означава, че привърженици на шотландската независимост нямат шанс да обърнат резултата.

Крайният изход от допитването стана ясен в 08:08 часа българско време, а избирателната активност е била над 80%, като за победа на една от двете страни са били нужни 1,852,828 гласа.

Първият министър на Шотландия Алекс Салмонд направи призив за обединеност в страната и повече самостоятелна власт, добавяйки, че признава загубата.

Салмонд посочи,че референдумът и високата избирателна активност са били „триумф за демократичния процес”, както и че ще продължи да работи за доброто на Шотландия и Обединеното Кралство.

„Важно е да се каже, че нашият референдум бе съгласуван процес и Шотландия на този етап реши с мнозинство да не става независима държава”, отбеляза първият министър на страната.

„Приемам присъдата на народа и призовавам всички в Шотландия да последват примера ми и да приемат демократичното решение на шотландския народ”, каза още той на шествие по улиците на Единбург и повтори, че партиите в британския парламент са обещали дадат повече самостоятелност на Шотландия.

Той изрази задоволство от участието на 16 и 17-годишните в допитването, които според него „преди не са били докосвани от политиката”.

„Тези части от общността също ни докоснаха, както и политическия процес”, добави Салмонд.

Той прикани поддръжниците на идеята за независимост да „погледнат назад към изминатия път, за да видят колко далече са стигнали”.

„Не смятам, че някой от нас е предполагал, че подобно нещо би било реално или възможно”, заяви министърът.

„Днес – ден, в който обединяваме Шотландия, нека не мислим за това колко малко не ни достигна, нека мислим за разстоянието, което изминахме заедно”, добави той.

Алистър Дарлинг, водач на кампанията „По-добре заедно” заяви, че шотландският народ е избрал „обединение пред разделение и положителна промяна вместо ненужно разцепление”.

„Това е голям резултат, както за Шотландия, така и за Обединеното Кралство”, каза още той, допълвайки, че „резултатът е потвърдил всичко общо, което имаме и връзките между нас”.

„Нека никога не ги прекъсваме”, апелира Дарлинг, но все пак призна, че кампанията е показала за нуждата от промяна.

Гласуването бе кулминацията на двугодишна кампания, след което ще започнат разговорите за повече власт на Шотландия.

Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън отбеляза, че е говорил с Дарлинг и го е поздравил за битката и усилията.

„Сега е времето Великобритания да бъде единна и да продължи напред”, каза Камерън и добави, че с убедителния резултат на референдума въпросът за отделянето на Шотландия от кралството ще се решава през следващите десетилетия.

Той обеща да предостави повече правомощия на всички части на Обединеното Кралство, след като националистите в Шотландия спечелиха над 1,5 милиона гласа на референдума за независимост.

„Точно както Шотландия ще има повече правомощия в своите работи, така и Англия, Уелс и Северна Ирландия ще имат по-голяма дума в техните”, посочи премиерът Камерън.