Внимание! Изкуствените подсладители са опасни

Могат да предизвикат диабет

 Изкуствените подсладители могат да нарушат способността на тялото да регулира кръвната захар и да причинят промени на метаболизма, предшестващи диабет, заявяват изследователи, пише Ню Йорк Таймс, цитиран от „Фокус“.

„Това е състоянието, което искаме да избегнем с консумирането на изкуствени подсладители вместо захар,“ казва д-р Еран Елинав, имунобиолог в научния институт „Вайцман“ в Израел. Изследователите там са провели многократни експерименти, най-вече върху мишки, за да намерят доказателства за предположението си, че подсладителите променят популацията от бактерии в храносмилателната система. Различният състав на бактериалната среда променя метаболизма на глюкозата, причинявайки повишаване на нивата й след хранене и по-бавно им спадане.

Предишни изследвания на здравословните ефекти на изкуствените подсладители имат противоречиви резултати. Някои ги свързват с намаляване на теглото, други с точно обратното – напълняване. Открита е взаимовръзка между изкуствените подсладители и диабета, но тези открития не са напълно убедителни.

Д-р Елинав признава, че е рано за категорични заключения, но отбелязва, че е променил собствените си навици. „Пиех големи количества кафе и използвах подсладители, смятайки като другите хора, че те са по-малко вредни и дори може би полезни“, казва той. „Предвид изненадващите резултати на изследването ни, взех лично решение да спра да ги използвам“.