Европарламентът иска спиране на "Южен поток" и още санкции срещу Русия

Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна „не може и няма да се промени“, според приета резолюция

Европейският парламент прие резолюция за Украйна, в която приканва страните от ЕС да прекратят планираните споразуменията в енергетиката с Русия, включително и газопровода „Южен поток”.

Обект на документа са и отношенията ЕС – Русия.

Европарламентът подкрепя допълнителни санкции срещу руската страна и препоръчва на ЕС да разглежда междусистемните връзки и съоръженията за съхранение или обратно подаване на газ като стратегически активи, както и да регулира дела на трети страни в ключовите сектори.

Друг текст от резолюцията посочва, че трябва да бъде обмислено изключването на Русия от сътрудничеството в областта на използването на ядрената енергия за граждански цели, както и от международната платежна система SWIFT.

В резолюцията се казва, че споразумението за асоцииране и свободна търговия между ЕС и Украйна „не може и няма да се промени“, въпреки руския натиск.

С документа евродепутатите приканват за бърза ратификация на споразумението от отделните страните-членки.

Европейският парламент настоява още да бъдат отпуснати повече средства за селските стопани, засегнати от руските търговски ограничения, както и да се разширят защитните мерки за европейската селскостопанска продукция.