Мария Габриел: Правата на човека са в основата на външната политика на ЕС

Ръководителят на българската делегация в ЕНП Мария Габриел призова за по-ефективни действия за правата на човека

Европейският парламент проведе дебат по Годишния доклад на ЕС относно правата на човека и демокрацията по света през 2013 г. в присъствието на специалния представител на ЕС по правата на човека Ставрос Ламбринидис. В дебата участва и евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел, която е и ръководител на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП. Тя се фокусира върху елементите, позволяващи по-голяма видимост и ефективност на действията на ЕС по въпроса за правата на човека.

На първо място Мария Габриел отбеляза изтичането на мандата на специалния представител през 2015 г. и призова за подновяването му, което да бъде придружено с необходимите средства, за да изиграе ефективно своята роля. По този начин ще се постигне по-добра видимост и последователност на ЕС като защитник на човешките права.

Мария Габриелтя подчерта необходимостта от съгласуваност между различните външни политики на ЕС от една страна, а от друга – между външните и вътрешните политики. За да се запази доверието в ЕС като защитник на правата на човека  е необходима съгласуваност между нашите външни и вътрешни политики”, заключи Мария Габриел.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП наблегна и на многобройните инициативи за правата на жените и равенството между половете през 2013 г. Правата на жените са част от правата на човека, а ролята на жените за постигане на мир и устойчиви решения е от решаващо значение в страните в преход”, изтъкна евродепутатът.