Полицаите в Белгия готвят „невиждана” стачка

Поводът е несъгласие със съдебно решение относно ранното пенсиониране

Белгийската полиция предупреди днес, че е в готовност да предприеме невиждана стачка на 23 септември, ако до 24 часа политиците в страната не намерят решение на проблема, създаден след съдебно решение, засягащо правото им на ранно пенсиониране, информира БТА, цитирана от Нова телевизия. Полицаите настояват политиците да намерят начин за запазване на възможността за пенсиониране, ако са навършили 54 или 60 години.

По улиците на Брюксел този следобед се събраха на  протест над 15 000 полицаи в цивилно облекло, които се обявявиха срещу липсата на политически действия след решение на Конституционния съд. То постанови, че полицаите, както и железничарите, ползвали се досега с привилегии в това отношение, ще могат да излизат в пенсия, след като навършат 62 години.

По улиците на Брюксел днес се стекоха реки от полицейски служители, които блокираха движението в центъра и по околовръстните магистрали. Някои от тях са взели почивен ден, за да участват в протеста. В предиобедните часове някои от протестиращите проникнаха в сградата, където са настанени основните финансови служби на държавата.

Партиите, които се очаква да съставят новото федерално правителство, предвиждат въвеждането на по-строги условия за пенсиониране на служителите в обществения сектор. Политиците възнамеряват да въведат почти пълно отпадане на възможностите за предсрочно излизане в пенсия.