Емил Радев: ЕС трябва да инициира дългосрочен план за развитие на Ирак

Колкото и трудна и дълга да е битката с Ислямска държава, тя да бъде спечелена в името на обикновения иракчанин

Държавите-членки на ЕС и Европейската комисия да инициират дългосрочен план за развитие на Ирак, разработен в тясно сътрудничество с международната общност и с активното участие на местното население.

За това призова българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по време на дебата в Европейския парламент относно ситуацията в Ирак и Сирия и заплахата от терористичната организация Ислямска държава. Според Радев, целта на такъв план трябва да бъде създаването, с европейска помощ, на алтернатива на Ислямска държава – чрез по-добро образование и икономически перспективи с европейска помощ, но и чрез ясни ангажименти от страна на иракското правителство за етническа толерантност и стабилност.

Българският евродепутат от ГЕРБ предупреди, че започналата военновъздушна кампания срещу Ислямска държава може временно да реши проблема, защото самолетите и бомбите не могат да променят мисленето на хората, не могат да ги нахранят и не могат да им осигурят перспектива за бъдещето.

Емил Радев заяви още, че след войните в Ирак и Афганистан и отслабването на Ал Кайда, международната общност се е обнадеждила твърде много за бъдещето на региона и е избрала да не забелязва назряващите проблеми, особено в Ирак. „Засилващите се етнически различия, корупцията, са предпоставките, които обричат обикновения човек на бедност и на неизкоренения религиозен екстремизъм.

Терористичната група Ислямска държава бе породена точно от комбинацията на тези проблеми и игнорирането им от страна на целия западен свят", коментира още Емил Радев. В заключение, българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП призова, колкото и трудна и дълга да е битката с Ислямска държава, тя да бъде спечелена в името на обикновения иракчанин.