Болярите се женят повече, но и разводите са скочили

Велико Търново Лайф

18-09-2014, 11:22

Автор:

Виктор Иванов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ръст на сватбите и разводите в Бургаско

За пръв път от 9 години във великотърновска област има ръст на браковете, отчитат от Териториалното статистическо бюро

Великотърновци се женят повече, но и разводите са скочили. Данните оповестиха от Териториалното статистическо бюро в старата столица. През миналата година юридическите бракове са 685, и бележат ръст от последнит девет години. Жените се решават за сватба средно на 29 години, а мъжете на 33 години. 
Броят на разводите през миналата година е 355, според данните в статистиката. За първи път от 2007 година разводите са се увеличили. От всички прекратени бракове 80 % се отнасят за населението в градовете. Средната продължителност на брака до неговото прекратяване във великотърновска област е 16 години. Най- много разводи стават до десетата година след сключване на брака. 4 от разводите през 2013 г. са станали след продължил повече от 40 години брак. 
Според възрастта на разведените съпрузи през 2013 г. най-голям относителен дял и при мъжете, и при жените, има възрастовата група на 40-49 годишните. Най-много са браковете, прекратени по „взаимно съгласие“. Следват ги причините „фактическа раздяла“ и   „несходство в характерите“.