Австралия проведе най-мащабната си антитерористична акция

15 души, свързани с Ислямска държава, са били арестувани в Сидни и Брисбейн

Австралийските власти проведоха най-голямата антитерористична операция в историята на страната в четвъртък сутринта, в която участваха над 800 тежковъоръжени полицаи.

Акцията е била извършена в Сидни и Брисбейн и насочена срещу екстремисти от "Ислямска държава", като 15 души са били арестувани, а един е бил обвинен в подготовката на терористична атака.

Полицаите са обискирали 25 адреса в 12 предградия на Сидни.

Австралийският министър-председател Тони Абът съобщи, че поводът за операцията бил призив на висш член на групировката за „демонстративни убийства”.

Според медии в страната формацията планирала да обезглави случаен човек.

„Призивите идваха от австралийски гражданин, който явно е доста висш в "Ислямска държава" към мрежата в Австралия и приканваха за извършването на демонстративни убийства в тази страна”, посочва Абът.

„Това не е просто подозрение – това е намерение и затова службите за сигурност извършиха операцията”, каза още той, предава Би Би Си.

През миналата седмица полицията издаде заповед за ареста на бившия охранител Мохамад Али Барялей, описван от местни медии като най-висшият член на Ислямска държава в Австралия.

„Полицейската операция целеше да прекрати дейността на групата при първа възможност и да се увери, че плановете им не бяха изпълнени”, заяви Андрю Колвин от австралийската полиция.

Един от арестуваните – 22-годишният Омарян Азари – е бил изправен пред съд в Сидни и обвинен в подготовка на терористично нападение.

Прокурор Майкъл Алнът посочи, че Азари е планирал да извърши „извънредно сериозни” престъпления, „ясно замислени да шокират, ужасят и тероризират” обществото.

Операцията в Брисбейн не е била свързана с акцията в Сидни, добавя Колвин.

През изминалата седмица Австралия повиши нивото на заплаха от терористична атака, сред притенения от растящия брой австралийци, които „работят, свързани са или вдъхновени" от "Ислямска държава".

Най-малко 60 австралийци се смята, че се сражават на страната на джихадистки групировки в Сирия и Северен Ирак, а 15 граждани на страната са загинали в конфликта.

Според полицията около 100 други австралийци активно подкрепят тези групировки.

По-рано през седмицата премиерът Абът съобщи за изпращането на 600 военни, които да се борят срещу екстемистите в Близкия изток.